Το χρονογράφημα του Σαββάτου. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΜΑ.

0
2027

Ξέρω ότι πολλοί, ιδιαίτερα πιτσιρικάδες, θα χρειαστεί να ψάξουν λίγο για να βρουν τι είναι το έρμα.
Έρμα λοιπόν είναι  το πρόσθετο βάρος που τοποθετείται κυρίως σε άδειο πλοίο, με σκοπό τη ρύθμιση της ευστάθειας του, η κοινώς λεγόμενη σαβούρα.
Και η ευστάθεια επιτυγχάνεται όσο πιο χαμηλά βρίσκεται το κέντρο βάρους, συνεπώς το έρμα, καλό είναι να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, στον πάτο.
Η έλλειψη έρματος , θεωρείται μειονέκτημα, εξ ου και οι φράσεις «άνθρωπος ανερμάτιστος», «άνθρωπος έρμαιο των παθών του», κλπ.,  δηλωτικές της αστάθειας που επιφέρει η έλλειψη έρματος.
Εννοείται ότι αν η σαβούρα, το έρμα, τοποθετηθεί στο επάνω μέρος του πλοίου, και όχι στον πάτο, τότε το πλοίο αποκτά τεράστια αστάθεια, μεγαλύτερη από αυτή που είχε, ακόμα και χωρίς έρμα.
Φυσικά η σταθερότητα δεν είναι ζητούμενο μόνο στα πλοία, είναι ζητούμενο και στην κοινωνία, στις κοινωνικές συμπεριφορές, στις  σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Και η κοινωνία μας για να έχει σταθερότητα, οφείλει να έχει έρμα, στ αμπάρια της.
Η σημερινή κοινωνία μας, έχει; Πιστεύουμε πως δυστυχώς όχι, δεν έχει.
Ζούμε σε μία κοινωνία ανερμάτιστη. Με διαταραγμένο τον ιστό της, και ανακάτεμα του χρήσιμου φορτίου με το έρμα.
Μια κοινωνία που κουβαλάει έρμα, επιλέγοντας να το θεωρεί  φορτίο χρήσιμο, και πετάει στον ωκεανό το χρήσιμο φορτίο της, επιλέγοντας να το θεωρεί  έρμα.
Μια κοινωνία που πετάει τα σακιά με τον  πολιτισμό της, τα βαρέλια με την κοινωνική προστασία, τις κούτες με τις οικογενειακές παραδόσεις, τις μπουκάλες με τα ήθη και τα  έθιμα της, και το χύδην φορτίο της αλληλεγγύης της, και φορτώνει σαν χρήσιμο φορτίο, την σαβούρα της οικονομικής ευμάρειας, της παγκοσμιοποίησης, της μοναχικότητας, του σεξισμού, της παραπληροφόρησης, της εργατικής σκλαβιάς, της απαγόρευσης του χαμόγελου, της ποινικοποίηση της αριστείας, και της θεοποίησης των φανατισμών.
Μια κοινωνία που δυστυχώς έχει ανεβάσει στα επάνω πατώματα το έρμα, την σαβούρα, και γι αυτό το ταξίδι της στο μέλλον έχει γίνει ιδιαίτερα ασταθές.
Και , το ακόμα χειρότερο, στο ψηλότερο σημείο του καταρτιού, έχει βάλει για σήμα κατατεθέν, το χειρότερο κομμάτι του έρματος, το μίσος.
Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου , σε πράξεις, γραπτά, βλέμματα, διακρίνεις αυτό το σήμα κατατεθέν, το μίσος.
Μικροί μαθαίναμε ένα παιχνίδι , ανάμεσα σε δύο ομάδες, όπου η μία έκλεβε από την άλλη ένα άτομο, και ακολουθούσε ο διάλογος
– Σας πήραμε, σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο
– Μας πήρατε , μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο.
Σήμερα, αν κάποιος πάρει κάτι από κάποιον άλλον, δεν έχει τραγούδια, δεν έχει παιχνίδια, έχει συκοφαντίες, βρισιές, μπουνιές,  μαχαιριές, πυροβολισμούς κατ ευθείαν στην καρδιά.
Όχι, αυτό δεν είναι χρήσιμο φορτίο για να συνεχίσει να το κουβαλά η κοινωνία.
Και οι επιλογές της πλέον είναι σαφείς  και απελπιστικά ελάχιστες.
Ή θα φορτώσει κανονικό φορτίο ή θα βουλιάξει.
«Ανερμάτιστη», ή με το «έρμα» στο τιμόνι της, νομοτελειακά θα γίνει «έρμαιο» των κυμάτων.
Καλή Κυριακή.
neasmyrnipress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here