ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟΣΜΥΡΝΙΕ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ…

0
1510

Λιγοστεύουν οι παλιοί ήρωες του Ελληνικού σινεμά, που «ηθογραφούσαν» μέσα από τις απλές και με λιγοστά τεχνικά μέσα, αθάνατες ελληνικές ταινίες.
«Έφυγε», και ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, και η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.
Μπορεί να ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Κορωπί, αλλά ο Φαίδωνας ήταν δεύτερη γενιά πρόσφυγας από την Σμύρνη, και είχε γεννηθεί εδώ, στη Νέα Σμύρνη.
Αντιγράφουμε από το «Πρώτο Θέμα».
«Οι πρώτες του αναζητήσεις, ήταν στη Νέα Σμύρνη. Φτωχική γειτονιά, όπως οι περισσότερες στην Ελλάδα του 1939, οπότε και γεννήθηκε. Ο πατέρας του, αξιωματικός του Ναυτικού, αυστηρός αλλά και με κρυφές ευαισθησίες που φρόντιζε να εκδηλώνει γράφοντας χρονογραφήματα σ’ ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Μια δυο φορές νοσηλεύτηκε σε κλινική, αφού, όπως έλεγαν οι γιατροί, «ήταν άρρωστος με τα νεύρα του». Η μητέρα του, Μαρία, μια τρυφερή, όμορφη γυναίκα, ήρθε από τη Σμύρνη με τον ξεριζωμό του 1922. Σε εκείνη οφείλει το σχήμα των ματιών του και στη γιαγιά του το χρώμα τους, που αργότερα θα μάγευε το σελιλόιντ.».
Ελάχιστοι ξέρουν ότι μικρός έγινε μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο, με ανταμοιβή το σορτσάκι, τη φανέλα και τα πάνινα παπούτσια.

Αντιγράφουμε μερικές θύμησες του, από συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα.
«Θυμάται τις δυσκολίες της εποχής, το κατεψυγμένο κρέας που έφερνε αραιά και πού ο πατέρας απ’ το ψυγείο του στρατού στο σπίτι, μαζί με μισή οκά τυρί φέτα. Θυμάται τα μπλόκα των Γερμανών και ότι μια φορά κινδύνευσε να σκοτωθεί ο πατέρας του. Θυμάται και  τη στάση «Γαροφαλλίδης», όπου καθόταν συχνά για να παρατηρεί τους ανθρώπους να περνούν κι ανάμεσά τους ΕΛΑΣίτες, που στα Δεκεμβριανά μετέφεραν στους ώμους τους  νεκρούς τους τραγουδώντας «Επέσατε θύματα, αδέλφια, εσείς…». Του άρεσε να βλέπει και  τα λεωφορεία της εποχής, τα «Γκαζοζέν», που έκαιγαν κάρβουνο. Άλλες ώρες, του άρεσε να  δρασκελίζει τις ταράτσες. «“Πρόσεχε το γιο σου, θα σκοτωθεί” φώναζαν οι γειτόνισσες στη μάνα μου. Απ’ αυτό γλίτωσα, αλλά δυο φορές παραλίγο να πεθάνω από διπλή βρογχοπνευμονία. Σώθηκα με την πενικιλίνη» λέει.»
Να είναι ελαφρύ το χώμα της Νέας Σμύρνης,Υδροχόε Φαίδωνα…

Υ.Γ. Από σεβασμό, δεν θα δημοσιεύσουμε τίποτε, από την αυριανή τελετή.

φωτο: People/Πρωτο Θεμα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here