Πώς θα λειτουργήσουν οι Δήμοι, αν…

0
354

Παρακολουθούμε εδώ και καιρό,  μία εικόνα συμπεριφορών που σπέρνει θύελλες. Πολιτικά στελέχη, αλλά και υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί άρχοντες ανά την Ελλάδα, όταν δέχονται κάποιες διαμαρτυρίες από πολίτες, έχουν στα χείλη τους την εύκολη διαπίστωση. «Ακροδεξιά στοιχεία».
Βέβαια αν όλοι όσοι διαμαρτύρονται για διάφορα θέματα, ήταν ακροδεξιά στοιχεία, τότε θα έπρεπε να είχαμε κυβέρνηση Χρυσής Αυγής, και όχι κυβέρνηση κόμματος που διεκδίκησε τη ψήφο των πολιτών ως αριστερό.
Το κλίμα δυστυχώς είναι πλήρως τοξικό, και η επικράτηση της λογικής άσπρο- μαύρο, τείνει να αποδιοργανώσει τον κοινωνικό ιστό. Είσαι με μένα είσαι καλός , δεν είσαι με μένα είσαι κακός, φασίστας, στα τέσσερα κλπ. Καμία προσπάθεια επικοινωνίας, καμία ενδιάμεση κατάσταση, ή με εμάς, ή φασίστας, ή με εμάς, ή αναρχικός, τέλος.
Έρχονται όμως δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή όσους ψήφους πάρεις, τόσες έδρες θα κατακτήσεις, χωρίς μπόνους κλπ, που στη πράξη σημαίνει αναγκαστική συνεργασία στο 80% των Δήμων.
Για να γίνει αντιληπτό, τι θα συμβεί, αρκεί να αναφέρουμε ότι αν οι βουλευτικές εκλογές είχαν γίνει με απλή αναλογική, ο Σύριζα θα είχε περίπου 100 βουλευτές, και για να κυβερνήσει θα χρειαζόταν την συμφωνία άλλων 51 βουλευτών, από άλλα κόμματα!
Αυτό σημαίνει ότι, με εξαίρεση τους δήμους όπου ο Δήμαρχος θα βγει από τη πρώτη Κυριακή με +51% και θα έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, σε όλους τους άλλους δήμους, ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει, και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί, θα πρέπει να συνεργαστούν με συμβούλους άλλων παρατάξεων για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αποφάσεις για το Δήμο.
Πως όμως θα πετύχουν συνεργασίες, οι καλοί με τους «φασίστες», οι «καλοί» με τους «κομμουνιστές», οι «ναζί»,  και οι  «προσκυνημένοι», οι «προδότες», και οι «ακροδεξιοί» οι «υπόδικοι» και οι «ρατσιστές»;
Πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος, ότι θα υλοποιηθεί έστω και μία απόφαση, σε δήμους όπου ο Δήμαρχος θα χρειάζεται ψήφους από τρεις παρατάξεις, για να αγοράσει μέχρι και χαρτί τουαλέτας για το Δήμο;
Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το Δήμο μας, είναι εφικτό να υλοποιηθούν αποφάσεις όταν προεκλογικά προσπαθήσουν κάποιοι υποψήφιοι, με συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος άλλων υποψηφίων, να κερδίσουν την ψήφο μας;
Ευχής έργο θα ήταν όλοι οι Δήμοι να είχαν Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, γιατί αυτό, πέραν από  το ότι θα εξασφάλιζε κυβερνησιμότητα στο Δήμο, θα έδειχνε και την καθολική αποδοχή που  θα είχε ο Δήμαρχος.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν θα γίνει στο 80% των Δήμων.
Και μετά τις εκλογές, όταν όλοι θα έχουν καταλάβει ότι η απλή αναλογική, σε έντονα διχασμένες, και δηλητηριασμένες με κάθε λογής συμπεριφορές, κοινωνίες, είναι το πλέον ακατάλληλο εκλογικό σύστημα, τότε θα είναι αργά να πάρουν πίσω δηλώσεις και συμπεριφορές.
Ας το έχουν υπ όψιν τους όλοι οι υποψήφιοι, τουλάχιστον στο δικό μας Δήμο, να μην παρασυρθούν, και να μη μπουν στο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών και συκοφαντιών, ώστε μετά τις εκλογές να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες συνεργασίας των παρατάξεων, για να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει και μετά τον Σεπτέμβρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here