ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΤΟ «ΔΡΑΜΑ» ΤΟΥ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥ.

0
1429

«Το χρονογράφημα του Σαββάτου»
Έφτασε και ο καιρός των διπλών, τριπλών, ή τετραπλών εκλογών. Μετά από 4 σχεδόν χρόνια που δεν ψηφίσαμε, τον επόμενο μήνα θα βαρεθούμε να ρίχνουμε ψηφοδέλτια στην κάλπη. Ένα ή δύο γύρους δημοτικές, ένα ή δύο γύρους περιφερειακές, ένα για την Ευρωβουλή, και, πιθανόν, ένα για την Ελληνική Βουλή.
Και εδώ φυσικά κρύβεται το δράμα του Έλληνα ψηφοφόρου, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες.
Με τόσα ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι, κοντεύουν να είναι πιο πολλοί από τους ψηφοφόρους. Όπου και να γυρίσεις, στη γειτονιά, στην πολυκατοικία, στη δουλειά, θα βρεις και έναν, συγγενή σου, φίλο σου, ή συγκάτοικο σου που είναι υποψήφιος.
Και να βρεις μόνο έναν, πάει καλά.
Τι γίνεται όμως αν έχεις συγγενείς και φίλους υποψήφιους σε διάφορους συνδυασμούς;
Και όλοι να σε χτυπάνε στη πλάτη και να σου λένε, «Εσύ δε χρειάζεσαι φυλλάδιο, ξέρεις τι θα ψηφίσεις!». Και εσύ να χαμογελάς συγκαταβατικά σε όλους και να λες «Ναι, ναι , ξέρω.»
Στη πόλη μας, που δεν είναι μικρός Δήμος, αυτοί που ψηφίζουν είναι περίπου 32.000, και οι υποψήφιοι συνολικά, σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σε όλους τους συνδυασμούς  σε δήμο κα περιφέρεια, κοντεύουν τους 1.000, δηλαδή αντιστοιχεί ένας υποψήφιος για κάθε 32 ψηφοφόρους!
Και εσύ τώρα τι κάνεις; Ποιον να πρωτοψηφίσεις;
Βέβαια εμείς εδώ στη Νέα Σμύρνη, είμαστε λίγο τυχεροί, γιατί μπορείς να πεις σε δύο, τρεις φίλους  ότι θα τους σταυρώσεις, και μέσα στους πολλούς να μη φανεί ότι δεν τους σταύρωσες, εκτός και αν είσαι …τόσο τυχερός, και ο φίλος που του είπες ότι τον σταύρωσες, δεν πάρει κανένα σταυρό στο εκλογικό σου τμήμα!!!
Φαντάζεστε όμως τι γίνεται σε μικρότερους Δήμους, φαντάζεστε το δράμα των ψηφοφόρων στα χωριά:. Τρία ξαδέρφια, το καθένα με διαφορετικό συνδυασμό, και οι ψήφοι μετρημένοι. Όλοι γνωρίζουν όλους. Τι κάνεις τότε;  Όποιον και να ψηφίσεις θα σου κόψουν την καλημέρα οι άλλοι δύο, έτσι και πεις παιδιά δυσκολεύομαι να διαλέξω γι αυτό δεν θα πάω να ψηφίσω, …θα σου κόψουν την καλημέρα και οι τρεις!!!
Κι έχεις και τις καθαρά κομματικές υποψηφιότητες, που σε βάζουν σε ένα ακόμα δίλημμα, το κόμμα μου, ή τον ξάδερφο, το κόμμα μου ή την κόρη του φίλου μου;
Φαίνεται πως σε αυτές τις εκλογές, το δράμα του ψηφοφόρου, θα είναι μεγαλύτερο από την  αγωνία του υποψήφιου.
Μακάρι οι ψηφοφόροι, να ξεπεράσουν τις «υποχρεωτικές» επιλογές, και να ψηφίσουν τους πιο άξιους, τους πιο έμπειρους,  και τους πιο καθαρούς σε όλα τα ψηφοδέλτια, γιατί με την απλή αναλογική, η ποιότητα και η εμπειρία και του τελευταίου εκλεγμένου δημοτικού και περιφερειακού Συμβούλου, έχει  μεγάλη αξία. Θα χρειαστούν μεγάλες συγκλήσεις στα επόμενα δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν Δήμοι και Περιφέρειες.
Με εξαίρεση φυσικά, τους Δήμους και τις περιφέρειες που θα βγάλουν Δήμαρχο και Περιφερειάρχη από τη πρώτη Κυριακή.
Ας ελπίσουμε ότι το δράμα του ψηφοφόρου, ποιον να πρωτοψηφίσει, δεν θα καταλήξει σε τραγωδία ακατάλληλων επιλογών, που θα φέρουν αδιέξοδο στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here