ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ…

0
1506

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: λουλούδι, φυτό και φύση

Γιορτινές τις λέμε, έρχεται μια καινούργια χρονιά, όλοι ελπίζουμε πως θα φέρει τα καλύτερα, τα έθιμα προστάζουν στολισμούς, γλυκά, φαγητά, γλέντια.
Και επειδή, αυτές τις μέρες, όσοι μπορούν, απολαμβάνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα που τους περιβάλλει, και επειδή ο συναισθηματισμός κορυφώνεται στις καρδιές των ανθρώπων, όλοι σκεφτόμαστε τις ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν, δεν απολαμβάνουν, δεν χορταίνουν. 
Γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άστεγοι, ανήμποροι, πρόσφυγες, μετανάστες, αποτελούν τις ομάδες που αυτές τις μέρες δέχονται την «αγάπη» και την συμπόνια των ανθρώπων.
Αυτές τις μέρες όμως…
Υπάρχει και μία ομάδα συνανθρώπων μας, που όλο και μεγαλώνει στην Ελλάδα, και που δύσκολα ακούς να αναφέρονται σ αυτήν, μια ομάδα, σπουδαίων ανθρώπων, που ακριβώς επειδή είναι σπουδαίοι, βρίσκονται στο κοινωνικό και εργασιακό περιθώριο της κοινωνίας των μετρίων , που επιβραβεύει την επιφάνεια, την θρασύτητα, και τη βλακεία, και που νοιώθουν την κοινωνική μοναξιά, πιο έντονα αυτές τις μέρες των γιορτών.
Και αυτή η ομάδα, που όλο και μεγαλώνει στην Ελλάδα, είναι τα μοναχικά παιδιά, οι μοναχικοί νέοι και νέες, οι μοναχικοί άνθρωποι που βρίσκονται σε «κοινωνικό αδιέξοδο».
Είναι γύρω μας, άλλοι πίνοντας μόνοι καφέ, παρέα με ένα κινητό, άλλοι κλεισμένοι σπίτια τους, μπροστά σε μία οθόνη, άλλοι κλεισμένοι στον εαυτό τους, όλοι παρέα με την ευρύτητα του μυαλού τους, την αναμφισβήτητη ευφυΐα τους, μα και την συνεσταλμένη συμπεριφορά τους, και την κοινωνική δειλία τους, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν αυτή την κοινωνία που φτιάξαμε, την κοινωνία της κλειστής καρδιάς και του γυμνού κορμιού.
Τούτες τις μέρες, ακριβώς επειδή η έγνοια μας, για ανήμπορους και πεινασμένους είναι μάλλον επιφανειακή,- πως να εξηγηθεί ότι ενδιαφερόμαστε για τους άστεγους τις μέρες των γιορτών ενώ εκείνοι είναι άστεγοι όλο το χρόνο,- δεν ασχολούμαστε με την ομάδα, που όσο πάει και μεγαλώνει στην Ελλάδα, των «μοναχικών» ανθρώπων, που επιλέγουν τη «μοναχικότητα», λόγω άρνησης προσαρμογής στην κοινωνία των μετρίων.
Σ αυτή την ομάδα, των μοναχικών που βρίσκονται και κινούνται ανάμεσα μας, που δεν θέλουν να είναι μοναχικοί, αλλά είναι μοναχικοί γιατί δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην κοινωνία του ανταγωνισμού των τίποτα, της επιβράβευσης της μετριότητας, και της αποθέωσης της εικόνας, που έχουμε φτιάξει, σ αυτήν την ομάδα, ας αφιερώσουμε τη Πρωτοχρονιά που έρχεται, με την ελπίδα κάποτε να κάνουν την επανάσταση τους, την επανάσταση της αξίας την λέω εγώ, και να ενταχθούν δυναμικά στην κοινωνία μας, αλλάζοντας τα πρότυπα της επιτυχίας, προσθέτοντας τα κριτήρια της αξίας, και της ευαισθησίας στη σκέψη.
Καλή πρωτοχρονιά ευαίσθητοι και ευφυείς, «μοναχικοί» συνάνθρωποι μου…

( Στη φωτογραφία, το Kadupul Flower το πιο ακριβό λουλούδι στον κόσμο, με τιμή… ανεκτίμητη! Ανθίζει συνήθως γύρω στα μεσάνυχτα, παράγει ένα πολύ γλυκό άρωμα και πεθαίνει την αυγή. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κόψει κάποιος από το βλαστό χωρίς να προκληθεί ζημιά.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here